Partners

Fjellet

Informatieportaal in Office365

Het klinkt misschien niet aardig, maar het is wel waar: in veel kerkelijke gemeenten is de informatiehuishouding een rommeltje. Heel begrijpelijk, met zoveel verschillende mensen die elk in hun eigen tijd en vanaf hun eigen plaats hun steentje bijdragen.

Documenten staan op diverse pc’s en laptops thuis en iedereen houdt er zijn eigen systeem op na. Al gauw ligt op allerlei plaatsen iets en raakt het overzicht kwijt. Van de kerkenraadsnotulen zijn zomaar verschillende versies in omloop en een vertrouwelijk stuk belandt gemakkelijk op de gezinscomputer. Vaak worden privé- of zakelijke mailadressen gebruikt, waardoor kerkelijke informatie vermengd raakt met andere zaken.

Dat kan anders! Met het Informatieportaal op basis van Office365 hebt u alles op één plek, altijd actueel en volledig veilig. Zo bent u altijd op de hoogte!

Meer informatie: www.fjellet.nl

GMS

Digitaliseren van papieren archieven

Veel kerkelijke archieven bestaan uit papieren documenten in lange rijen ordners. Niet alleen zijn documenten daardoor moeilijk vindbaar, documenten kunnen ook met de tijd onleesbaar worden. Bovendien neemt een groeiend papieren archief veel ruimte in.

Tegenwoordig kan iedereen zelf documenten scannen. Maar als het gaat om grote hoeveelheden die ook nog eens goed toegankelijk moeten zijn, kan het handig zijn hulp in te schakelen. GMS, partner van Kerkgeheugen, digitaliseert en scant oude documenten en foto’s, zodat deze makkelijk toegankelijk en raadpleegbaar kunnen blijven.

Ook met echt oud en kwetsbaar materiaal heeft GMS de nodige ervaring. Alles wat het waard is te bewaren, is bij hen dan ook in goede handen. Gedigitaliseerd materiaal kan vervolgens in het digitaal archief bij het Archief- en Documentatiecentrum worden opgeslagen.

Meer informatie: www.gmsnl.com

Archief- en Documentatiecentrum

Digitaal archief in e-depot

De kerk heeft een rijk en lang verleden, een bron van inspiratie en wijsheid. Vastgelegd in archieven, maar steeds vaker zijn die archieven niet op orde of moeilijk toegankelijk. Stukken staan verspreid op lokale computers of in stoffige kasten. Het digitale archiefsysteem van het ADC zorgt ervoor dat u altijd en overal toegang hebt tot de kerkelijke archieven. Alle soorten en maten documenten kunnen in dit systeem worden opgeslagen. Ze zijn eenvoudig te raadplegen en volgens een helder systeem te ordenen door geautoriseerde personen.

Het digitale archief van het ADC combineert het beheersysteem van Atlantis met de digitale opslagmogelijkheden van een digitale archiefkluis ('e-depot'). Samen vormen ze een product dat perfect is afgestemd op wat kerken nodig hebben.

Meer informatie: www.adckampen.nl

Stichting Kerkelijk Informatiebeheer

Kennis en ervaring delen

Archiefbeheer staat steeds hoger op de agenda van veel kerken. Maar een veilig, toegankelijk en duurzaam archief opzetten is wel een vak. U komt voor vragen te staan die u niet elke dag beantwoordt. Welke stukken bewaar ik en welke niet? Hoe rubriceer ik documenten zo dat mijn opvolger ze ook nog vindt? Hoe belangrijk is archiveren eigenlijk?

De Stichting Kerkelijk Informatiebeheer is een vraagbaak en kenniscentrum voor iedereen die tegen deze vragen aan loopt. Veel antwoorden kunt u vinden in het uitgebreide digitale handboek dat wordt opgesteld door de mensen van Kerkelijk Informatiebeheer. Maar ook voor advies kunt u terecht bij deze professionele vrijwilligers. Op verzoek begeleiden ze u, tegen een vrijwilligersvergoeding, bij het opzetten van een goed archief.

Meer informatie: www.kerkelijkinformatiebeheer.nl